Policija izvršila pretrese ureda AfD-a diljem zemlje zbog navodnog lošeg knjiženja donacija

Foto: Jens Schlueter / Getty Images

Državno sjedište stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u Berlinu pretresli su službenici tužiteljstva glavnog grada.

Policijski službenici su izvršili raciju na šest drugih lokacija u glavnom gradu Njemačke, a pretražene su i pokrajine Baden-Wuerttemberg, Bavarska i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Prema istražiteljima, neki članovi stranke navodno su prekršili zakon o političkim strankama u zemlji i počinili zlouporabu povjerenja.

Prema istraživanju instituta za istraživanje javnog mnijenja Insa, AfD je sada najjača snaga u Istočnoj Njemačkoj, a trend je vidljiv diljem zemlje.

“Okrivljenici se sumnjiče za kršenje njemačkog Zakona o političkim strankama i zlouporabu povjerenja, budući da su računi koje je AfD podnio predsjedniku njemačkog parlamenta za 2016., 2017. i 2018. godinu, za koje su okrivljenici odgovorni, sadržavali navodno netočne informacije o stranačkim donacijama”, stoji u priopćenju tužiteljstva.

Stranka je osudila racije. “Berlinsko javno tužiteljstvo od jutros provodi kućnu pretragu u prostorijama saveznog sjedišta Alternative za Njemačku, a da AfD-u nije prethodno uputio nikakav upit o činjenicama koje treba razjasniti.”

Racije su se poklopile s najavom stranke o prosvjednoj inicijativi protiv vladine energetske i vanjske politike, pod sloganom “Naša zemlja prije svega!”.

Autor: Ivica Mandekić