Policija općine Trapani na Siciliji, uhitila je 27 osoba tijekom racije na lokalni ogranak masonske lože, zbog ilegalnih aktivnosti. Među uhićenima su brojni lokalni političari, dužnosnici, pa čak i policajci.

Kaznena djela lokalnih „masona“ uključivala su korupciju, podmićivanja, krijumčarenje narkotika te ometanje rada pravosudnog sustava, prenosi Giornale di Sicilia.

Među uhićenima u akciji „Artemisia“ su mnogi bivši i sadašnji političari, različiti dužnosnici, uključujući i bivšeg saveznog zakonodavca te bivšeg gradonačelnika općine Castelvetrano. Također je uhićeno i nekoliko policajaca.

Protiv uhićenih su podignute optužnice za kaznena djela protiv lokalne uprave, pravosudnog sustava te organizirani kriminal. Lokalna masonska loža imala je veliki utjecaj na lokalnu upravu i raspodjelu proračunskog budžeta.

Članovi su također preko korumpiranih policajaca dobivali interne tajne informacije o tekućim istragama, slijedom čega su manipulirali raznim dokazima kako bi izbjegli ruku zakona.

Skupina se također bavila brojnim ilegalnim aktivnostima, uključujući krijumčarenje i preprodaju droge, podmićivanje, prijevare i pronevjere. Osim 27 uhićenih, policija istražuje još 10 osoba za koje sumnja da su pomagale u provođenju kaznenih djela lože.

Castelvetrano je inače rodno mjesto jednog od čelnika Cosa Nostre imenom Matteo Messina Denaro, kojeg se smatra jednim od najopasnijih kriminalaca na svijetu za kojim je svojedobno dugo vremena bila raspisana tjeralica.