Policija nije zaustavila kamion u Nici, ubojica vozio punih 4 minute

57ee7290c4618866298b466c

Francuska policija u Nici nije zaustavila kamion u terorističkom napadu koji je pred dva mjeseca odnio 86 života. Prema tvrdnjama medija kamion se sam zaustavio, te je vozio punih 4 minute, za razliku od službene verzije u kojoj stoji da je ubojica vozio kamion 45 sekundi.

Službenu verziju doveo je u sumnju francuski novinar Azzeddine Ahmed-Chaouch u emisiji „Quotidien“ na francuskoj televiziji TMC.

Prema njegovim tvrdnjama, policija nije zaustavila kamion, već se vozilo samo zaustavilo. To je u suprotnosti sa službenom verzijom događaja koju je predstavio francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, koji je krajem srpnja izjavio: „Prisutno osiguranje omogućilo je policiji da presretne vozilo i zaustavi njegov krvavi pohod“.

Quotidien tvrdi sljedeće: „U 22:35:46, vidimo da kamion koči i zaustavlja se. Nije nastavio vožnju.

Druga kontradikcija na koju Quotidien upozorava odnosi se na trajanje vožnje kamiona. Nekoliko sati nakon smrtonosnog napada, objavljeno je: „Od trenutka kad je terorist kamionom ušao u zabranjenu zonu, do trenutka kada je ubijen, prošlo je 45 sekundi“.

Međutim, Quotidien tvrdi da je pregledavanjem snimki nadzornih kamera utvrđeno da je vozač upravljao kamionom punih 4 minute i 17 sekundi.

Snimka također pokazuje da se na manifestaciji nalazilo samo jedno policijsko vozilo, čime su potvrđene prijašnje špekulacije lista Liberation.

Quotidien je svojim tvrdnjama izazvao bijes francuske javnosti, koja traži ostavke nadležnih dužnosnika.

Iako ove tvrdnje još nisu službeno potvrđene, moramo naglasiti da ovo nije prvi put da u javnost izlaze optužbe o vladinom skrivanju informacija o okolnostima terorističkih napada. Unazad nekoliko mjeseci, francuska vlast se našla pred optužbama da je zataškala informacije o okolnostima napada u klubu Bataclan, u studenom prošle godine, gdje se tvrdi da su teroristi masakrirali taoce.

Izvor: RT