Policija u Stockholmu traži hitna pojačanja, sigurnosno stanje alarmantno

Policija u švedskom glavnom gradu, Stockholmu, zatražila je pojačanje nakon što je u posljednjih nekoliko dana u tom gradu počinjeno pet ubojstava. S obzirom na situaciju, policija ne isključuje da ima još neotkrivenih ubojstava.

Štokholmska policija održala je tiskovnu konferenciju u četvrtak, nakon što su dva muškarca pronađena ustrijeljena u automobilu u predgrađu Stockholma. Obojici je pucano u glavu, sumnja se na likvidaciju. Dva dana ranije, bračni par je nasmrt izboden, a žena zaklana.

U posljednje vrijeme imamo velik broj pucnjava u Stockholmu, te pet ubojstava u posljednjih nekoliko dana. To je alarmantno i vrlo ozbiljno. Tražimo od vrha policije da hitno pošalje pojačanja u ljudstvu i resursima“, izjavio je šef štokholmske policije Ulf Johansson.

Ne možemo isključiti nove zločine. Većina ubojstava vezana je uz obračune bandi. Radi se o poznatim sukobima i impulzivnom ponašanju, što je teško spriječiti“, kaže šef istražitelja Patrick Ungsäter.

Trenutno imamo dvanaest poznatih sukoba bandi gdje postoji opasnost od mogućih ubojstava. Nedavno smo zapljenili velik broj kalašnjikova, ručnih granata i pištolja. Teško je reći koliko ubojstava smo time spriječili, ali moramo povećati napore.

Policija je samo u jednoj raciji pred kraj 2016. godine zapljenila 17 kalašnjikova, a mnogi koji ilegalno kupuju vatreno oružje, dobivaju gratis i ručnu granatu na poklon, kao dio paketa.

Trenutno istražujemo 47 ubojstava i 57 pokušaja ubojstva. Sedam ljudi ubijeno je do sada ove godine, a 14 ranjeno. Velik broj drugih zločina se također istražuje, poput silovanja i otmica, sveukupno 436 slučajeva.

Usporedbe radi, Stockholm ima oko 930.000 stanovnika, tek nešto malo više od Zagreba.

Autor: Tribun