Lokalna policija u Velikoj Britaniji otvorila je internetski portal kojim će javnost obavještavati o pojedincima koje se sumnjiči za kršenje mjera vezanih uz pandemiju.

Policija u gradu Humberside u sjevernoj Engleskoj napravila je internetsku stranicu za građane kako bi ih obavještavali o susjedima zbog kršenja vladinih pravila o svakodnevnim kretanjima i društvenoj distanci.

Web stranica je izrađena nakon što su policijske telefonske linije za vanredne situacije preplavila izvješća o navodnim kršenjima mjera, prenosi ITV.

Izvještaji će se procjenjivati na temelju dobivenih informacija i zamolili bismo ljude da uvaže okolnost prije nego što podnesu izvještaj“, rekao je Chris Philpott iz policije Humberside.

Međutim, može se dogoditi da se neka od izvješća upute na primjer našim partnerskim agencijama, našim lokalnim vlastima [vijećima] koji bi mogli poduzeti dodatne radnje kako bi zaustavili okupljanja na određenim mjestima“, dodao je.

Prema mjerama koje provodi premijer Boris Johnson, građanima je dozvoljeno da napuste dom radi svakodnevnih aktivnosti vježbanja samo jednom dnevno, a javna okupljanja više od dvije osobe, osim obitelji koje žive u istom domaćinstvu, zabranjena su.

Oni koji prekrše pravila društvenog distanciranja suočavaju se s početnom kaznom od 60 funti i 120 funti za drugi prekršaj.

Britanske policijske snage optužene su za pretjeranu provedbu mjeranakon što im je vlada dodijelila posebne ovlasti za provođenje takvih postupka.

Britanska javnost preplavila je policijske telefonske linije s izvješćima o ljudima za koje vjeruju da krše mjere izolacije ili općenite mjere karantene. To je očekivano dovelo i do apsurdnih situacija u kojima su neki ljudi propitkivali policiju je li legalno da netko kašlje, a ne prekriva usta maramicom.