Vlasti grada Malmöa, većinski nastanjenom imigrantima, zajedno s gradskom policijom pokrenuli su kampanju kojom žele zaustaviti val pucnjava na ulicama.

S obzirom na broj stanovnika, Švedska danas ima 4 do 5 puta više ubojstava vatrenim oružjem nego u zemljama poput Norveške ili Njemačke, prenosi Fria Tider.

Švedska parira južnoj Italiji i Meksiku,“ tvrdi kriminolog Joakim Stutup.

Stoga se policija u Malmöu, gradu s najviše pucnjava, dosjetila kako bi mogla preuzeti američki model te je kampanju nazvala „Prestanite pucati.“

Prema tvrdnjama policije, kampanja je zasnovana na navodno vrlo uspješnom američkom modelu nazvanom „Group Violence Intervention“ (GVI). Iz policije navode kako je taj model „pokazao dobre rezultate u nasilnim područjima i gradovima u SAD-u.

Glavna točka ovog modela su sastanci između kriminalaca, policije, socijalnih službi, zatvorskih službenika i civilnih predstavnika prema kojima kriminalci navodno imaju poštovanja.

Bombaški napad na švedsku policijsku postaju: „To je napad na našu demokraciju“

Svrha takvih sastanaka je informiranje kriminalaca o posljedicama pucanja na ljude te iskazivanje poruke da nasilje nije društveno prihvatljivo. Također će se kriminalcima pokušati pokazati kako postoji način života izvan sfere kriminala.

Nakon šest mjeseci pripremanja, policija i ostali sudionici uvjereni su kako je vrijeme za pokretanje prvog sastanka te vjeruju kako će projekt rezultirati smanjenjem pucnjava u Malmöu.

Zasad je nepoznato koliko milijuna SEK će koštati još jedna u nizu besmislenih nebuloznih kampanja. Dapače, nadajmo se da ćemo se razuvjeriti i vidjeti bolje rezultate od one protiv masovnih silovanja pomoću narukvica s natpisom „Ne diraj me“.

U konačnici, ako kampanja ipak uspije, možda ćemo vidjeti i neke druge, poput recimo kampanje „Počnite raditi“, „Skinite se sa socijalnih naknada“ ili „Prestanite silovati“.