Bosanska policija privremeno je u ponedjeljak zatvorila granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila skupinu od 200-njak imigranata da uđu u Hrvatsku.

Hrvatske vlasti također su poslale dodatne policijske snage na granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac, piše Reuters.

Imigranti su zaustavljeni nekoliko stotina metara od graničnog prijelaza, prema kojem su se uputili iz prihvatnog kampa u Velikoj Kladuši.

Granični prijelaz naknadno je ponovno otvoren, a policija je ušla u pregovore s imigrantima koji su ilegalno htjeli ući u Hrvatsku kako bi krenuli dalje prema Sloveniji.

Ove godine službeno je u BiH ušlo preko 6500 imigranata, koji dolaze uglavnom iz Afrike i s Bliskog istoka. Većina imigranata, njih oko 3000, zaposjelo je prazne zgrade, džamiju i ulice u Bihaću.

Dodajmo i da je u subotu upravo u Velikoj Kladuši u međusobnom sukobu imigranata nožem izboden Marokanac. Pored toga, u prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, također je u subotu došlo do fizičkog obračuna između dva Pakistanca, u kojemu je jedan zadobio ozljede nožem.