Policiji u Los Angelesu odobreno korištenje robota u svojim akcijama

Foto: AP / Mary Schwalm

Gradsko vijeće Los Angelesa odobrilo je lokalnoj policijskoj upravi korištenje robotskog uređaja “pas”, unatoč prosvjedima stanovnika i nekih članova vijeća koji se protive tome. New York je ranije predstavio sličnu tehnologiju i suočio se s velikom reakcijom javnosti.

Gradski zastupnici glasovali su u utorak s 8-4 za odobravanje donacije “četveronožnog bespilotnog zemaljskog vozila” policiji Los Angelesa od strane neprofitne Zaklade policije Los Angelesa, koja je policiji besplatno isporučila robota vrijednog 277.000 dolara.

Dizajniran i proizveden od strane Boston Dynamicsa, robotski pas sposoban je samostalno upravljati i kretati se terenom i zgradama, a može biti opremljen širokim rasponom opreme za nadzor, senzora i drugih “korisnih alata”. Policiji je općenito namijenjen za upotrebu u opasnim situacijama koje bi policajce mogle dovesti u opasnost, djelujući kao dodatni skup očiju i ušiju za odjel.

Međutim, novi dodatak LAPD-u suočio se s oštrim kritikama stanovnika, a nekoliko građana oštro je osudilo odluku vijeća tijekom javnih komentara u utorak.

Odluka New Yorka 2020. da zaposli robotskog psa, kojeg je njujorška policija nazvala ‘Digidog’, pokazala se jednako kontroverznom, jer je grad prekinuo svoj prvi ugovor o najmu uređaja nakon što su Njujorčani osudili tu tehnologiju kao orvelovsku. Međutim, dužnosnici su kasnije promijenili odluku i prošli mjesec vratili robota u policijsku upotrebu, a policijski komesar Keechant Sewell izjavio je da će se koristiti na način koji je “transparentan, dosljedan i uvijek u bliskoj suradnji s ljudima kojima služimo.”

San Francisco je čak razmatrao dopuštanje svojoj policijskoj upravi da koristi robote za smrtonosnu silu u hitnim slučajevima, ali je kasnije odbacio tu ideju nakon negodovanja javnosti.

Vijećnik LA-a Hugo Soto-Martinez bio je među zastupnicima koji su glasali protiv odluke, tvrdeći da se ova “stavka prikazuje samo kao prihvaćanje donacije, ali zapravo predstavlja proširenje trenutnih granica oko policije i nadzora.”

Gradski dužnosnici tvrde da će robota primarno koristiti SWAT tim LAPD-a i da će “povećati sigurnost policajaca” tijekom “incidenata visokog rizika”, dodajući da bi popunio “kritičnu prazninu” za odjel s obzirom na jedinstvene značajke uređaja.