Švedski policijski povjerenik pri Nacionalnom centru za internetski kriminal izjavio je kako želi ukinuti anonimnost korisnika u Švedskoj jer ona navodno utječe na računalne prijevare.

Björn Andersson želio bi uvesti posebne državne digitalne osobne iskaznice za korisnike interneta, kako bi „osigurao“ njihove aktivnosti na virtualnim prostorima, prenosi SVT.

Andersson tvrdi da bi korisnici interneta u Švedskoj osim za šoping trebali ove iskaznice koristiti i za uključivanje u diskusije na forumima i društvenim mrežama.

Danas su računalne prijevare najzastupljenije u Švedskoj, a mi možemo navesti brojna područja kriminala gdje je temeljna pogreška anonimnost na internetu,“ tvrdi Andersson.

Moramo prebaciti fokus sa kažnjavanja zločina na stvaranje uvjeta za sigurnu okolinu na internetu,“ dodao je.

Prije nekoliko mjeseci ministar za stambeno zbrinjavanje i digitalizaciju Peter Eriksson te ministar pravosuđa Morgan Johansson potvrdili su da surađuju s vlasnicima društvenim mreža kako bi okončali anonimnost u takozvanoj „borbi protiv govora mržnje“ na internetu.

Pored „govora mržnje“, švedske vlasti dale su i oko 1.3 milijuna eura novca poreznih obveznika masmedijima kako bi navodno provjeravale činjenice i borile se protiv „lažnih vijesti“.