Rashad Alasaad (27), lokalni političar koji je radio za porezne i socijalne agencije, uhićen je pod sumnjom da se bavio krijumčarenjem imigranata nakon što je skrivenom kamerom zabilježeno kako se hvali o tome kako je zarađivao na takvom kaznenom djelu.

Alasaad je uhićen prošlog tjedna kada je priveden na ispitivanje, prenosi portal Expressen čiji su novinari i napravili snimku skrivenom video kamerom. Tom prigodom Alasaad se hvalio kako je prokrijumčario nekoliko imigranata u Švedsku, za novac, nakon što ih je doveo u EU iz Turske. Također je nudio i uslugu krijumčarenja djeteta iz Grčke u Švedsku.

Da, izveo sam cijelu svoju obitelj. Izveo sam mnoge ljude. To uopće nije teško,“ rekao je Alasaad. „Da vam kažem zašto sam to napravio. Da budem iskren, glavni razlog je novac. Hoću novac.

Švedska policija pokrenula je istragu nakon što je video isplivao u javnost. Alasaad je isprva negirao optužbe, ali kad su pred njega stavili cjenik krijumčarenja (1.900 € po glavi djeteta i 2.860 € po odrasloj osobi), priznao je da je riječ o autentičnom dokazu.

Alasaad je svoje usluge krijumčarenja imigranata iz Grčke u Švedsku reklamirao i putem Facebooka, pod lažnim imenom i uz korištenje posuđenih putovnica.

Samo oni koji su u Grčkoj. Sirijske putovnice sa švedskim prebivalištem su na prodaju. Samo za one koji izgledaju kao vlasnici putovnica,“ navodno je pisao na Facebooku iako je ranije negirao i te optužbe.

Alasaad je u Švedskoj postao član lokalnog vijeća grada Ljungby, pri čemu se kandidirao kao predstavnik – Socijaldemokrata.

Svojedobno je radio i za švedske agencije za porez te socijalno i mirovinsko osiguranje.