Politički establišment učiniti će sve da outsajder ne dođe na vlast

Unatoč pobjedi na češkim parlamentarnim izborima i dobivenom mandatu za sastavljanje vlade od strane češkog predsjednika, populistički političar i outsajder Andrej Babiš i dalje ne uspjeva sastaviti vladajuću koaliciju.

Po već puno puta viđenom scenariju, stranke političkog establišmenta pozvale su na spriječavanje sastavljanja vlade sa strankom Andreja Babiša. Liberalno-konzervativni TOP 09, koji je upravo izgubio najviše glasova zbog Babiševe stranke ANO, pozvao je ostale stranke na bojkot Babiša, što bi na vlasti zadržalo socijal-demokrate.

Ovaj scenarij viđen je već puno puta u europskoj politici, kad  takozvani  „lijevi i desni“, te „konzervativni i liberali“ zajednički pozivaju na bojkot političkih autsajdera trećeg puta, čak i kad to znači da bi rezultat bio pobjeda njihovih tobožnjih „vječnih rivala“. To je samo pokazatelj da sve te stranke doista rade za isti interes, te da je njihovo rivalstvo zapravo samo igrokaz za birački puk.

Babiš, međutim, uživa puno povjerenje aktualnog predsjednika Zemana, koji ga je nazvao „uspješnim poduzetnikom koji plaća porez u Češkoj, te koji je izgradio jak i uspješan politički pokret“.

Čak ako Babiš i ne uspije sastaviti većinsku koalicijsku vladu, predsjednik Zeman je najavio da će mu pružiti drugu šansu ako bude potrebno. Ako Babiš u tri pokušaja ne uspije sastaviti vladu, najvjerojatnije je da će se ići na nove izbore.

No taj scenarij nije toliko izgledan s obzirom da politički establišment predosjeća da bi Babiš na ponovljenim izborima ostvario možda i još veći uspjeh.

Babiš je otvoreni protivnik politike Europske Unije, te protivnik masovne imigracije, te je pozvao zemlje Višegradske skupine da zajedno odgovore na imigracijsku politiku Njemačke i Francuske.