Poljska: Anti-teroristička obuka za građane Europske Unije

Jeste li ikad razmišljali kakva bi bila vaša reakcija kad biste svjedočili terorističkom napadu? Kad bi iznenada osoba u vašoj blizini izvadila kalašnjikov i počela pucati na mnoštvo? Čak i kad biste mu imali priliku oteti oružje, biste li znali kako ga upotrijebiti protiv napadača? Nakon ukidanja obveznog vojnog roka, većina Europljana se više ne obučava u korištenju oružja niti borbenom djelovanju.

Međutim, i prema izjavama vlasti mnogih europskih zemalja, morat ćemo se naučiti živjeti u strahu od uvijek mogućih i sve češćih terorističkih napada, a čak niti građanski rat nije isključen. Pored toga, pretpostavimo li da policija uvijek efikasno obavlja svoj posao (što je upitno), niti policijske snage ne mogu biti svugdje 24 sata na dan.

U svojoj knjizi „Tout ce qu’il ne faut pas dire“ (Ono o čemu svi šute), general francuske žandarmerije Bertrand Soubelet objašnjava:

Predgrađa naših gradova prepuna su mladih ljudi koji su prepušteni sami sebi, često slabog obrazovanja, bez vizije budućnosti, spremni na pobunu. Među tim revoltiranim mladim ljudima, neodgovarajućeg odgoja, nalaze se potencijalni regruti za džihad. Živimo na buretu baruta, jer ti mladi delinkventi, potencijalni ubojice, imaju pristup neiscrpnom izvoru oružja. U velikim urbanim centrima diljem Francuske nalaze se arsenali nelegalnog oružja prokrijumčarenog uglavnom iz zemalja srednje i istočne Europe. Ono što nas kao žandarmeriju plaši, jest da će se ti arsenali jednog dana probuditi u rukama odlučnih i organiziranih ljudi.

Ako tako govori general francuske žandarmerije, onda nije paranoja biti u strahu od građanskog rata u Francuskoj, pa niti igdje u Europi. Poznavanje rukovanja oružjem je ključno za sigurnu budućnost. „Ako želite mir, pripremite se za rat“, stara je rimska uzrečica.

No kako se pripremiti? U zemljama zapadne Europe, a to se odnosi i na Hrvatsku, gotovo nemoguće. No srećom za zapadne Europljane, postoje tvrtke koje se bave anti-terorističkim obukama i tečajevima. No, pošto je u navedenim zemljama zakonodavstvo krajnje restriktivno po pitanju vatrenog oružja, pogotovo vojnog oružja, takve obuke obavljaju se u zemljama poput Poljske ili Češke. U tim zemljama sve je to legalno, tvrtke posluju na zakonit način i njihove aktivnosti su u skladu s propisima.

Jedna od takvih tvrtki je Hussard, varšavska tvrtka koju je osnovao Francuz Grégory Leroy. Hussard nudi esencijalnu anti-terorističku obuku u trajanju od dva do tri dana. Većina klijentele su Francuzi, no otvoreno je za sve građane Europske Unije. Obuka uključuje: rukovanje jurišnom puškom i pištoljem, održavanje oružja, taktička borba, goloruka samoobrana i pružanje prve pomoći u uvjetima sukoba.

Izvor: Visegrad Post