Poljska će izgraditi vojnu bazu za američku vladu o svom trošku kako bi podržala prisutnost 1.000 američkih vojnika, izjavio je u srijedu predsjednik Donald Trump na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u Bijeloj kući, prenosi Sputnik.

Poljska će uskoro osigurati bazu i infrastrukturu kako bi podržala vojnu prisutnost oko 1.000 američkih vojnika“ rekao je Trump. „Poljska vlada gradit će te projekte bez ikakvih troškova za Sjedinjene Države.

Oglas:

        

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako će se vojna nazočnost Sjedinjenih Država u Poljskoj nadograditi s obzirom na broj vojnika i infrastrukturu.

U Poljskoj će biti više američkih vojnika, a to će biti pojačana suradnja, to će biti trajna nazočnost, koja će se, nadamo se, postupno povećavati u smislu broja vojnika i infrastrukture,“ rekao je Duda.

U Poljskoj se trenutno nalazi oko 4.500 američkih vojnika, raspoređenih u sklopu misije NATO-a. Zapadni političari, posebice oni iz baltičkih zemalja i Poljske, više su puta tvrdili da Rusija navodno predstavlja prijetnju njihovoj sigurnosti, unatoč činjenici da je Rusija više puta naglasila da nikada neće napasti nijednu zemlju NATO-a.

Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, NATO je svjestan nepostojanja planova Moskve da napadne bilo koga, rekavši kako se navodnu prijetnju jednostavno koristi kao izgovor za raspoređivanje dodatne opreme i vojnika u blizini ruskih granica.

Na istoj konferenciji, Trump je izjavio kako su SAD i Poljska potpisale su sporazum o opskrbi europskih zemalja s 2 milijarde kubičnih metara američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Danas su naše zemlje upravo potpisale ugovor za dodatnih 2 milijarde kubičnih metara [LNG-a] vrijednog oko 8 milijardi dolara“, kazao je Trump. Također je rekao kako su dvije zemlje potpisale bilateralni sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji.

Trump također čestitao Poljskoj na ispunjavanju kriterija za ulazak u program za ukidanje viza te je rekao kako bi zemlja mogla biti uključena u program za tri mjeseca.