Od ožujka sljedeće godine, poljska vlada nastojat će naplatiti ukrajinskim izbjeglicama krevete u smještajnim centrima jer se zemlja suočava s ekonomskim poteškoćama u smještaju više od milijun ljudi koji su pobjegli od sukoba s Rusijom.

Poljska će naplaćivati ukrajinskim izbjeglicama oko 10 eura dnevno, odnosno 40 poljskih zlota, za krevete u gimnazijama i drugim objektima koji se koriste kao smještaj izbjeglica.

Nova politika, o kojoj je ovaj tjedan glasao poljski parlament, stupit će na snagu u ožujku 2023. i primjenjivat će se na sve ukrajinske izbjeglice koje su u zemlji živjele najmanje četiri mjeseca u izbjegličkom smještaju, objavila je internetska stranica InfoMigrants koju financira Europska unija.

Prema web stranici, ovaj potez djelomično je osmišljen kako bi se povećala stopa integracije Ukrajinaca, koji će sada možda morati pronaći posao kako bi platili stanarinu.

Humanitarne skupine su, međutim, kritizirale novu politiku, navodeći da bi osnovna humanitarna pomoć trebala ostati besplatna, te primijetili da bi nekim izbjeglicama moglo biti teško pronaći posao u Poljskoj jer mnogi pate od mentalnih problema od depresije do posttraumatskog stresnog poremećaja.

Aktivisti su također izrazili zabrinutost da bi neke izbjeglice mogle završiti kao beskućnici kao rezultat takve politike.