Poljski parlament usvojio je novi zakon prema kojem će ilegalni migranti biti odbijeni na granici i zabranjen im je ulazak u Poljsku na niz godina, a financirat će se i zid na granici s Bjelorusijom.

Zakon je u četvrtak usvojio poljski parlament, a dopustit će poljskim graničarima da odbiju migrante na granici i gurnu ih nazad u zemlju iz koje su ilegalno prešli.

Zakon također navodi da će svima koji su uhvaćeni u ilegalni ulazak u Poljsku biti zabranjen ponovni ulazak u zemlju u razdoblju od šest mjeseci do tri godine, a također se navodi da se zahtjevi za azil od onih koji su ilegalno ušli u Poljsku mogu zanemariti, prenosi televizija SVT.

Prema web stranici InfoMigrants koju financira EU, postoje iznimke za tražitelje azila koji su došli izravno iz zemlje u kojoj su im životi i slobode ugroženi i nisu se zaustavili u drugim zemljama prije dolaska u Poljsku.

Poljski zakonodavci dali su i odobrenje za izgradnju zida na granici s Bjelorusijom od otprilike 400 kilometara, za koji se procjenjuje da će koštati oko 353 milijuna eura.

Vjeruje se da je Bjelorusija organizirala porast prelazaka imigranata – uglavnom iz Afrike, Bliskog istoka i južne Azije – kako bi kaznila Poljsku zbog prijema bjeloruskih disidenata.