Poljska gradi svoju prvu nuklearnu elektranu

Foto: Peter Adams

Poljska je potpisala ugovor s američkom tvrtkom Westinghouse Electric Company za suradnju prije projektiranja prve poljske nuklearne elektrane, koristeći tehnologiju američke tvrtke, izvijestio je Associated Press ovaj tjedan.

Prema AP-u, sporazum su potpisali poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa i američki veleposlanik u Poljskoj Mark Brzezinski tijekom posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Varšavi.

Moskwa je rekla da se očekuje da će izgradnja elektrane započeti 2026. godine, a da će postrojenje početi opskrbljivati poljsku električnu mrežu 2032. godine.

Varšava je prihvatila američku ponudu za izgradnju elektrane u listopadu. Prema njegovim uvjetima, strani ulagač mora osigurati tehnologiju i pomoći u upravljanju i financiranju, u zamjenu za 49% udjela u projektu.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm predstavila je projekt kao način na koji Poljska može smanjiti emisije ugljika postupnim ukidanjem ugljena. Zemlja proizvodi gotovo 70% svoje energije iz crnog i smeđeg ugljena i pokušava prihvatiti obnovljivu energiju.

Autor: Ivica Mandekić