Njemačka se ponaša na “kukavički” način odbijajući razgovarati o reparacijama Varšavi za štetu prouzročenu njemačkom okupacijom tijekom Drugog svjetskog rata, ustvrdio je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Arkadiusz Mularczyk.

“S jedne strane, imamo nedostatak pravnog lijeka od strane poljskih žrtava, s druge strane, nedostatak volje Nijemaca da započnu razgovore o ovom pitanju”, požalio se Mularczyk u intervjuu za PAP novinska agencija u srijedu.

Berlin se “kukavički skriva iza svog sudskog imuniteta”, dodao je, inzistirajući na tome da je “riječ o šizofrenoj situaciji od strane Njemačke, koja sebe smatra demokratskom državom koja poštuje zakone i poštuje ljudska prava”.

Mularczyk, koji je ranije ovog tjedna posjetio Berlin, rekao je da je njegovo putovanje bilo “čin moralnog pritiska na njemačke političare, koji misle da je pitanje odštete odavno riješeno”.

Poljska traži da Njemačka plati od prošle jeseni, kada je parlament zemlje izglasao traženje 1,36 bilijuna dolara za štetu pretrpljenu tijekom Drugog svjetskog rata.