Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potpisao je u ponedjeljak diplomatsku notu Njemačkoj kojom se finaliziraju zahtjevi za kompenzaciju štete od njemačke invazije i okupacije tijekom Drugog svjetskog rata.

Varšava traži 1,2 bilijuna dolara, ali je zahtjev glatko odbio Berlin.

Rau je rekao da bi dvije zemlje trebale poduzeti “odmah korake prema trajnom, sveobuhvatnom i konačnom pravnom i materijalnom rješenju pitanja posljedica njemačke agresije i okupacije 1939.-1945.”. Dodao je kako će te mjere zatvoriti bolna poglavlja povijesti i pomoći poboljšanju bilateralnih odnosa.

“Ovo je povijesni dan za cijelu Poljsku, san generacija poljskih građana koji su umrli s osjećajem nepravde”, rekao je Arkadiusz Mularczyk, član poljskog parlamenta koji je vodio tim koji je predstavio izvješće o ratnim gubicima zemlje.

Seijm, donji dom poljskog parlamenta, izglasao je u rujnu zahtjev za odštetu od Berlina u iznosu od 1,2 bilijuna dolara. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina rekao je novinarima da će Rau pokrenuti pitanje odštete sa svojom njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock tijekom njezina posjeta Varšavi u utorak.

Njemačka vlada odbila je zahtjeve za odštetom u to vrijeme, tvrdeći da se Varšava odrekla prava na odštetu prema sporazumu s Istočnom Njemačkom iz 1953., te da je to pitanje definitivno riješeno ugovorom o ponovnom ujedinjenju Njemačke iz 1990., koji su potpisale Zapadna i Istočna Njemačka, kao i SAD, Sovjetski Savez, Britanija i Francuska.

Poljska pak inzistira da je izuzeće iz 1953. godine potpisano pod pritiskom Moskve, te da joj je onemogućeno sudjelovanje u pregovorima 1990. godine.