Potpredsjednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski, jedan od vodećih političara istočnoeuropske nacije, izjavio je u petak da suradnja s Mađarskom neće biti moguća ako se premijer Viktor Orban ne pridruži otvorenoj podršci Kijevu i osudi Rusije. Prije sukoba u Ukrajini, Poljska i Mađarska bile su čvrste saveznice.

Kaczynski je u radijskom intervjuu rekao da ima “nedvojbeno negativno” mišljenje o Orbanovom odbijanju da zauzme tvrđi stav prema Rusiji nakon potonje vojne ofenzive na Ukrajinu.

“Kada Orban kaže da ne može vidjeti što se dogodilo u Buchi, mora ga se savjetovati da posjeti očnog liječnika”, rekao je Kaczynski, misleći na Orbanovo odbijanje da okrivi Rusiju za ubojstvo civila u ukrajinskom gradu Buchi. Rusija je snažno odbacila optužbe, tvrdeći da su ukrajinske snage organizirale “grubu i ciničnu provokaciju”, te je zatražila istragu UN-a o incidentu.

Orbanova stranka Fidesz odnijela je uvjerljivu pobjedu na izborima prošlog vikenda, a Orban je nakon toga izjavio da se “savez njegove zemlje s Poljskom mora učvrstiti jer ne možemo ostati sami u ovoj oluji”.

To bi bila “dobra stvar, pod uvjetom da se Viktor Orban promijeni”, rekao je Kaczynski, prije nego što je upozorio da “ne možemo surađivati ​​kao u prošlosti ako se ovo nastavi”.

Poljska i Mađarska su inače čvrste saveznice. Obje vode konzervativne vlade, a EU je zaprijetila da će objema uskratiti sredstva zbog njihove politike. Međutim, izbijanje rata u Ukrajini razotkrilo je temeljne razlike između vlada obiju zemalja.