Poljska najavila referendum o odbijanju briselskih prisilnih kvota prijema imigranata

Poljski premijer Mateusz Morawiecki predstavio je vladin plan da kombinira parlamentarne izbore s referendumom o useljeništvu. Prema Morawieckom, odluka ima za cilj smanjiti troškove koji bi nastali da su izbori i referendumi održani odvojenim danima.

Rekao je da će referendumski listić vjerojatno sadržavati samo jedno pitanje o ilegalnom useljavanju u Poljsku. “Iako postoji preliminarna odluka, podložna je mogućim dodatnim pitanjima. Međutim, naša trenutna namjera je da to bude što jednostavnije”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

“Ilegalna imigracija veliki je problem s kojim se Zapadna Europa trenutno suočava”, dodao je. Kako je objasnio, odluka o spajanju oba događaja, parlamentarnih izbora i referenduma, potaknuta je željom da se smanje troškovi.

Istovremeno, članovi stranke Pravo i pravda (PiS) predali su nacrt zakona poljskom parlamentu, Sejmu, predlažući amandman na Zakon o nacionalnom referendumu. Ovim bi se amandmanom omogućilo održavanje referenduma na isti dan kad i parlamentarni, predsjednički izbori ili izbori za Europski parlament, čime bi se uklonile formalne prepreke i ujednačilo vrijeme glasovanja.

Sredinom lipnja čelnik PiS-a Jarosław Kaczyński najavio je ideju o referendumu o mehanizmu EU za relokaciju imigranata, ističući potrebu za suglasnošću naroda.

“Poljski narod neće pristati na to; referendum je neophodan i mi ćemo ga organizirati”, poručio je.

Morawiecki je u nekoliko navrata izjavio da će Poljska odbiti migracijsku politiku koju je predložio Bruxelles. Obećao je da dokle god je PiS na vlasti, Poljska neće dopustiti ilegalnim migrantima da uđu bez volje, pristanka ili znanja zemlje i naroda.