Poljska namjerava zabraniti „seksualni odgoj“ u školama

Poljski parlament u srijedu je izglasao prijedlog zakona koji kriminalizira „promociju maloljetničke seksualne aktivnosti“, što mnogi vide kao kriminalizaciju pokušaja uvođenja seksualnog odgoja u škole.

Ispred parlamenta okupili su se prosvjednici, od opozicijskih liberalnih političara do nevladinih organizacija koje pružaju uslugu seksualnog odgoja u školama.

[do_widget id=text-53]

Poljske škole nemaju formalni seksualni odgoj, već umjesto toga podučavaju učenike o „pripremi za obiteljski život“. Općine i gradovi u kojima su na vlasti liberalne stranke dozvolili su uvođenje seksualnog odgoja u škole mimo državnog programa.

Vladajuća stranka PiS, koja je upravo osvojila većinu na parlamentarnim izborima odlučila je tome doskočiti na kraj ovim zakonom, a kritičari stranku optužuju da je tijekom izborne kampanje promovirala takozvanu homofobiju.

Dužnosnici stranke u više su navrata nazvali LGBT agendu i LGBT aktiviste „stranim utjecajem koji narušava poljski nacionalni identitet“.

Parlamentarni zastupnik PiS-a Marcin Ociepa poručio je da učitelji zbog novog zakona neće ići u zatvor te da se radi o prenapuhavanju teme.

Ovaj zakon samo govori da nije dozvoljeno poticati osobe mlađe od 15 godina da imaju spolne odnose ili da se upuštaju u druge seksualne aktivnosti, ne vidim ništa loše u ovom zakonu.