Poljska nudi SAD-u smještaj američkog nuklearnog oružja u toj zemlji

Foto: AFP 2018 / Brendan Smialowski

Poljski dužnosnici objavili su da su u tijeku razgovori s Bidenovom administracijom o mogućnosti smještaja američkog nuklearnog oružja u toj zemlji. Predsjednik Andrzej Duda naznačio je da je takva podjela nuklearnog oružja kao najveća istočnoeuropska članica NATO-a, a koja je tik pred vratima Rusije, sada “otvorena” tema za raspravu.

Presudno za pitanje kontinuiranog zveckanja nuklearnim oružjem i sukoba s Rusijom, ako bi Poljska ikada doživjela nuklearno naoružanje SAD-a i NATO-a, to bi bio veliki prvi put za članicu NATO-a koja je nekoć bila iza Željezne zavjese.

“Problem je, prije svega, što nemamo nuklearno oružje”, rekao je predsjednik Duda za list Gazeta Polska u izjavama objavljenim u srijedu. “Uvijek postoji potencijalna prilika za sudjelovanje u dijeljenju nuklearnog oružja.”

Međutim, brzo je pojasnio da pod takvim programom dijeljenja nuklearnog oružja “ovo ne bi bilo nuklearno oružje pod kontrolom Poljske. Sudjelovanje u dijeljenju nuklearnog oružja ne podrazumijeva posjedovanje vlastitog nuklearnog oružja.”

Nakon što je novinar istaknuo da su druge zemlje koje sada imaju nuklearno oružje počele s dijeljenjem nuklearnog oružja, Duda je odgovorio da, iako se to “mora promatrati u smislu daleke budućnosti, čvrsto vjerujem da će Poljska ojačati svoju sigurnost. To mora biti naš dug -terminski cilj.”

A prema visokom poljskom dužnosniku, razgovori s Washingtonom u ovom smjeru napreduju.

Visoki diplomat u Varšavi rekao je da bi Dudini komentari potencijalno mogli uključivati ​​bilo koju od tih aktivnosti. Diplomat, koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten javno govoriti o tome, rekao je da bi smještaj oružja bio u sigurnosnom interesu Poljske, regije i cijele Europe.

“Razgovarali smo s američkim čelnicima o tome razmatraju li SAD takvu mogućnost” da Poljska podijeli oružje, rekao je Duda za novine. “Tema je otvorena.”