Poljska objavila arhiv tajnih službi komunističkog režima – kad će Hrvatska učiniti isto?

Poljska državna institucija zadužena za čuvanje arhiva bivših obavještajnih službi komunističkog režima, objavila je 6.500 dokumenata koji su do sada bili obilježeni kao državna tajna. Ostatak arhiva mora biti objavljen do kraja mjeseca ožujka.

Samo dokumenti čije objavljivanje i dalje predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost će ostati i dalje tajni.

Postupak revidiranja komunističkih arhiva vrši se u suradnji sa aktualnim obavještajnim službama. Do sada je objavljeno oko 8.000, od ukupno 14.000 tajnih dokumenata. Dokumenti vojno obavještajne službe se ne nalaze u tom arhivu.

Objavljivanje ovih dokumenata moglo bi imati posljedice na ugled mnogih ličnosti iz poljskog javnog života koji su obnašali važne funkcije u Poljskoj nakon pada komunizma. Istovremeno će dati uvid u funkcioniranje političke policije i obavještajnih službi, kao i osoba koje su surađivale sa ili bile metom istih službi.

Kad će se u Hrvatskoj objaviti tajni dokumenti nekadašnjih službi koje su sustavno radile na gušenju i zatiranju hrvatskog identiteta, te eliminaciji oporbe i političke emigracije, i dalje ostaje nepoznanica.

Izvor: Visegrad Post, Tribun