Poljska optužuje Njemačku da želi povratiti svoje teritorije koje je Poljska okupirala

Berlin ima planove pokoriti istočnu Europu i ima nacrte o zemljama koje je u prošlosti izgubio, ustvrdio je Adam Glapinski, čelnik Nacionalne banke Poljske, dodajući da njegova zemlja stoji kao bedem protiv tih ambicija.

Glapinski je iznio turobnu prognozu o trenutnom diplomatskom sukobu Varšave s Berlinom u intervjuu za Gazetu Polska, koji je objavljen u srijedu.

Od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990., strateški cilj Berlina je “povratiti u nekom obliku svoje bivše zemlje, koje su sada unutar poljskih granica, i podrediti cijeli pojas zemalja između Njemačke i Rusije”, rekao je poljski dužnosnik.

Njemačka vizija budućnosti Europe je “suradnja dvaju imperija: ruskog i njemačkog, pri čemu zemlje u sredini padaju u sfere utjecaja obiju sila”, dodao je Glapinski. Brexit je otvorio priliku za to, smatra.

Varšava je stekla posjed nad nekim njemačkim zemljama nakon Drugog svjetskog rata. U Poljskoj nazvana “Obnovljeni teritoriji”, oni uključuju istočne njemačke pokrajine koje su u određenim razdobljima povijesti bile pod poljskom vlašću, a u kojima su živjeti etnički Nijemci, kao i zemlju Slobodnog grada Danziga, a gdje je nakon drugog svjetskog rata provedeno etničko čišćenje, odnosno protjerivanje Nijemaca što je djelomično bilo zamišljeno kao ratna odšteta Poljskoj, a djelomično kao kompenzacija za poljske teritorije koje je Sovjetski Savez pripojio kao svoje nakon rata i koji su sada dio Bjelorusije i Ukrajine.

Glapinski je sugerirao da temeljni nacionalni interesi Njemačke zahtijevaju da tajno navija za Rusiju protiv Ukrajine, dok javno podupire Kijev vojnom pomoći. Rekao je da se jaka neovisna Ukrajina u savezu sa SAD-om “ne uklapa” u scenarij rusko-njemačkog saveza.

Poljska, sa svojom neovisnom unutarnjom politikom i odbijanjem pridruživanja eurozoni, još je jedna prepreka, dodao je. “Imati suverenu središnju banku, naš vlastiti novac – zlot – i naš dinamičan gospodarski rast je ono što ih najviše boli”, rekao je Glapinski, misleći na vodstvo EU. Kao i drugi najviši poljski dužnosnici, čelnik središnje banke vidi EU kao sredstvo njemačkih interesa.