Poljsko-izraelski odnosi tijekom proteklih godina dosta su se zaoštrili, budući da dvije nacije dijele niz neriješenih pitanja koja proizlaze iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Poljske vlasti priopćile su u nedjelju kako su otkazale posjet izraelskog izaslanstva nakon što su saznale da je delegacija dodala pitanje restitucije holokausta na dnevni red, prenosi RT.

Oglas:

       

Poljska je odlučila otkazati posjet izraelskih dužnosnika nakon što je izraelska strana u posljednji trenutak napravila promjene u sastavu izaslanstva, ukazujući kako će se razgovori prvenstveno usredotočiti na pitanja vezana uz povrat imovine,“ navodi se u priopćenju.

Posjet je zakazan za 13. svibnja. Pitanje povrata bivšeg židovskog vlasništva bilo je vruće pitanje u odnosima između Tel Aviva i Varšave.

Imovinu koju su brojni Židovi ostavili za sobom u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata, nacionalizirana je tijekom razdoblja komunizma. Neke židovske organizacije pokušavaju vratiti tu imovinu.

Predsjednik Knesseta Yuli-Yoel Edelstein ranije je pozvao poljske vlasti da izmijene zakon o restituciji jer on navodno nije osigurao nikakvu naknadu za mnoge Židove koji su preživjeli holokaust ili njihove rođake (!).

Odgovarajući na poziv, čelnik poljske stranke Prava i pravde Jarosław Kaczyński rekao je kako zemlja nema nikakvu financijsku odgovornost vezanu za Drugi svjetski rat.

Osim pitanja restitucije, odnosi između dviju zemalja značajno su se narušili nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio Poljake za suradnju s „nacistima“ dok je odgovarao na pitanje o tome je li spreman ići u korak s poljskim odbacivanjem veze s holokaustom.

Nakon tog komentara, Poljska je odbila sudjelovati na samitu Višegradske skupine (V4) u Jeruzalemu.