Poljska otvorena za imigrante – iz Europe

© AP Photo/ Mikkel Berg Pedesen/POLFOTO
© AP Photo/ Mikkel Berg Pedesen/POLFOTO

Poljske vlasti tvrde kako su spremne prihvatiti imigrante iz Europe, ali odbijaju suradnju s EU po pitanju plana preseljenja imigranata iz Afrike i s Bliskog istoka, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova, Witold Waszczykowski, a prenio Sputnik.

Poljska je otvorena za migraciju. Na primjer, prošle godine izdali smo 1.267.000 viza za Ukrajince. Polovica njih bile su radne dozvole… Također smo otvoreni za migraciju iz Ukrajine, ali također i Bjelorusije i drugih zemalja. Ne želimo sudjelovati u obveznom procesu preseljenja imigranata s Bliskog istoka te Afrike. Ne želimo provesti odluku EU preuzetu 2015.,“ dodao je.


Widget not in any sidebars

Tadašnje poljske vlasti, zajedno s liderima ostalih članica, pod prisilom su pristale na prihvat 6200 imigranata, većinom iz Sirije. Međutim, do zaokreta je došlo nakon izbora iste godine, kada se struktura vlasti promijenila.

Prema riječima Waszczykowskog, plan o preseljenju imigranata krši europske sporazume:

Migracija je politika zemlje. Proces migracije trebao bi biti reguliran politikom zemlje. To ovisi o poslovnom tržištu i demografiji. Ako zemlja treba imigrante zbog manjka radne snage te otvara radna mjesta … A poljska vlada regulira politiku migracije prema ovim čimbenicima, demografiji i tržištu rada.

Autor: Tribun