Poljski ministar energetike najavio je da je njegova zemlja spremna na prijelaz s termoelektrana pogonjenih ugljenom, koje trenutno osiguravaju 90 posto energetskih potreba zemlje, na nuklearnu energiju.

Krzysztof Tchorzweski rekao je da su u tijeku posljednja tri projekta za termoelektrane, te da Poljska ne namjerava u budućnosti ulagati u dobivanje energije iz ugljena, već se nada otvaranju prve nuklearne elektrane do 2030. godine.

Poljska je najavljivala ulaganje u nuklearnu energiju još 2009. godine, no ti planovi su odgođeni zbog pada cijene energenata i nezadovoljstva javnosti uzrokovanog nesrećom u Fukushimi 2011. godine. Aktualna premijerka Beata Szydlo reaktivirala je postojeće planove nakon što je njena stranka osvojila vlast 2015. godine.

Poljska je još osamdesetih godina prošlog stoljeća počela s gradnjom svoje prve nuklearke, no gradnja nuklearne elektrane Zarnowies obustavljena je 1990. godine zbog ekonomskih problema zemlje, te političkih promjena nastalih padom komunizma, kao i zbog zabrinutosti glede sigurnosti nuklearne energije nakon katastrofe u Černobilu.

Ministar energetike najavio je prošlog mjeseca da će početkom iduće godine biti objavljen natječaj za odabir tehnologije nuklearnih reaktora.

Tehnologija koja će se koristiti prilikom izgradnje elektrane biti će poznata nakon što se završi procedura natječaja. Regulativa nalaže primjenu isključivo testiranih tehnologija generatora III. i III.+ generacije.

Poljska vlada poručila je da želi nuklearku staviti u funkciju tijekom idućeg desetljeća. Tchorzewski je izjavio da je namjera poljske vlade „izgraditi tri reaktora u intervalima od pet godina, s tim da prvi bude u funkciji 2029. godine.

Prema njegovom mišljenju, Poljska treba barem 4,5 GW nuklearnog kapaciteta ne kasnije od 2043. godine. Vlada procjenjuje da će trošak izgradnje svakog reaktora biti oko 6 milijardi eura.

IZVORPowerMag