Gotovo 30% svih seksualnih prijestupa gdje su žrtve maloljetnici u Poljskoj povezano je s predstavnicima svećenstva, otkrilo je Državno povjerenstvo za pedofiliju u svom prvom izvješću.

Povjerenstvo, koje je Vlada osnovala 2019. godine, u ponedjeljak je u izvješću na 250 stranica podijelilo rezultate svog rada.

Stručnjaci su u tom razdoblju pregledali 349 slučajeva pedofilije, a svećenici su osumnjičeni u oko 100 njih. Više od 50 ovih slučajeva proslijeđeno je tužiteljstvu, navodi se u izvješću.

Povjerenstvo je također kritiziralo poljsku katoličku crkvu zbog nespremnosti da surađuje s vladom po tp, kontroverznom pitanju.

U zemljama poput Australije i SAD-a crkveni su vođe već odavno shvatili da je borba protiv pedofilije i suradnja s vlastima na ovom području stvar elementarne vjerodostojnosti njihovih institucija, ali u Poljskoj to nije bio slučaj.

Materijali sadržani u izvješću bili su zastrašujući, ali samo su dokazali da se borba protiv tih gnusnih zločina mora nastaviti, rekao je Blazej Kmieciak, predsjednik povjerenstva.

Pritisak javnosti natjerao ga je 2019. godine tamošnju katoličku crkvu da objavi izvještaj u kojem se navodi da je od 1990. godine zabilježio gotovo 400 slučajeva svećenika koji su zlostavljali 625 djece. Međutim, imena počinitelja i dalje nisu objavljena. Dokumentarni film koji je izašao iste godine tvrdio je da svećenici pedofili nikada nisu kažnjeni za svoje grijehe, već su samo premješteni u drugu župu gdje su mogli nastaviti svoje kriminalno ponašanje.