Poljska je odlučila vratiti zlato iz inozemstva, nakon što je u prošloj godini više nego udvostručila svoje zalihe. Središnje banke diljem svijeta posljednjih su godina nagomilale zalihe zlata, odmičući se od američkog dolara.

Nacionalna banka Poljske (NBP) kupila je 100 tona plemenitog metala od početka ove godine, gotovo četiri puta više nego što je upisala u rezerve u 2018. godini, prenosi RT.

Oglas:

       

 

Varšava sada želi donijeti značajan dio dragocjenog metala kući, a posebno ga vratiti iz Engleske banke. NBP želi prenijeti najmanje 100 tona i pohraniti poluge u vlastite trezore.

Kupovina zlata poljskih vlasti povećala je zalihe zemlje na 228,6 tona, što joj je omogućilo da zauzme 11. mjesto među najvećim europskim državama koje drže zlato, tvrdi središnja banka.

Poljska središnja banka je istaknula da povrat dolazi zbog potrebe središnjih banaka da diverzificiraju skladištenje svojih zlatnih rezervi „kako bi se ograničio geopolitički rizik“, što bi, kako kažu, moglo rezultirati „gubitkom pristupa ili ograničenja dostupnosti zlatnim resursima u inozemstvu.“

U posljednjih nekoliko mjeseci, Engleska banka odbila je vratiti 14 tona zlata koje pripada Venecueli. Caracas je želio vratiti neke od svojih zlatnih fondova kako bi se nosio s gospodarskom krizom u zemlji, koja je pojačana američkim sankcijama.

Engleska banka također je godinama u posjedu imala prijavljenih 80 tona australskog zlata, a regulator u Velikoj Britaniji nije dopustio australskim vlastima da izvrše odgovarajuću reviziju svojih poluga.

Sve više zemalja ulaže u zlatne rezerve

Poljska nije sama među državama EU u želji da zadrži veći dio svojih zlatnih fondova drži kod kuće. Prošle godine Mađarska je najavila odluku o vraćanju zlatnih rezervi, objašnjavajući kako poduzima taj korak iz sigurnosnih razloga.

Kina već sedam mjeseci zaredom popunjava svoje zalihe zlata, kupivši u lipnju 10,3 tone, uz gotovo 74 tona koje je kupila u razdoblju od šest mjeseci do svibnja. U međuvremenu, Rusija je također povećala svoje zalihe poluga, dodajući 78 tona zlata u prvih pet mjeseci ove godine.

Strategija kupnje zlata u zemljama ima za cilj minimiziranje izloženosti novčanoj vrijednosti, izjavio je glavni izvršni direktor Euro Pacific Capital Peter Schiff.