Poljska traži od UN-a da joj pomogne natjerati Njemačku da isplati odštetu za okupaciju

Poljska će se obratiti UN-u za pomoć u pokretanju dijaloga s Njemačkom o odšteti iz Drugog svjetskog rata, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova.

Arkadiusz Mularczyk izjavio je u utorak za Polskie Radio da međunarodna zajednica nije upoznata s time da Berlin nije platio odštetu Varšavi za štetu počinjenu u Poljskoj između 1939. i 1945. godine.

Kako bi to ispravila, poljska vlada pokrenula je opsežnu informativnu kampanju i obratila se velikim svjetskim organizacijama, rekao je zastupnik iz vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Varšava je već poslala apele članicama EU, Vijeću Europe i NATO-u s objašnjenjem situacije. Diplomat je istaknuo da je prošlog mjeseca njegova vlada također kontaktirala UNESCO zbog umjetničkih djela za koja tvrdi da su ih Nijemci opljačkali iz Poljske.

“Također podnosimo zahtjev UN-u, tražeći da intervenira u ovom pitanju”, rekao je Mularczyk.

Globalno tijelo mora se uključiti kako bi promicalo “stvaranje platforme za dijalog s Njemačkom, koja se ne želi uključiti”, objasnio je.

Mularczyk je također rekao da je zatražio sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom kako bi razgovarali o reparacijama iz Berlina.

Odnosi između dviju članica EU i NATO-a zategnuti su posljednjih mjeseci, otkako je Poljska odlučila da joj Njemačka duguje 6,2 trilijuna zlota (1,36 bilijuna dolara) za štetu pretrpljenu tijekom okupacije.

Varšava se službeno obratila Berlinu u vezi s reparacijama početkom listopada. Berlin inzistira na tome da je stvar riješena kada se Varšava odrekla svog prava na povrat 1953. prema sporazumu s Istočnom Njemačkom, te da je to pitanje definitivno riješeno ugovorom o ponovnom ujedinjenju Njemačke iz 1990.