Kad ti pofali para, zatraži odštetu od Njemačke, zemlje koja se u posljednjih više od pola stoljeća pretvorila u kravu muzaru odabranih i potrebitih. No dok neke vječne žrtve mogu iznova iz desetljeća u desetljeće tražiti i dobivati novac, neki drugi su malo manje košer, pa im to baš i ne polazi toliko za rukom. No zašto ne probati?

Poljski čelnici dali su novu procjenu štete koju je zemlja pretrpjela od Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata, procjenjujući je na 1,32 bilijuna dolara.

Tijekom konferencije za novinare u četvrtak, kojom su obilježene 83 godine od početka Drugog svjetskog rata, čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), Jaroslaw Kaczynski, najavio je objavu izvješća o troškovima koje je Poljska pretrpjela tijekom nekoliko godina njemačke okupacije.

“Ne samo da smo pripremili izvješće, već smo donijeli i odluku o daljnjim koracima”, rekao je Kaczynski tijekom predstavljanja izvješća, najavljujući da Varšava namjerava službeno zatražiti odštetu od Njemačke.

Dodao je kako Varšava vjeruje da je Njemačka sposobna platiti račun i inzistirao je da bi taj potez poslužio “istinskom poljsko-njemačkom pomirenju”, koje bi se temeljilo na “istini”. Kaczynski je također sugerirao da trenutna procjena štete možda nije konačna.

“Iznos koji je predstavljen usvojen je najograničenijim, konzervativnijim načinom, bilo bi ga moguće i povećati”, rekao je političar.

Poljski zakonodavci prethodno su procijenili štetu pretrpljenu tijekom Drugog svjetskog rata na 850 milijardi dolara u 2019., a dok je PiS u više navrata tražio kompenzaciju od Njemačke otkako je preuzeo vlast 2015., Poljska nikada prije nije službeno zahtijevala odštetu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na zahtjev Kaczynskog rekavši da je stav Berlina nepokolebljiv i da smatra da je pitanje odštete odavno zatvoreno.

Berlin tvrdi da je Poljska izgubila zahtjeve za odštetom dok je još bila dio Sovjetskog bloka, te da je Berlin već isplatio kompenzaciju članicama bloka u godinama nakon rata, te da je Poljska kao dio odštete dobila i neke nekadašnje njemačke tetitorije.

Zanimljivo je spomenuti da Poljska nije pokrenula, niti spominje ideju o traženju odštete od bivšeg SSSR-a ili Rusije zbog zajedničke okupacije skupa s Njemačkom, masovnih pokolja poput onog u Katynskoj šumi, niti kasnije aneksije dijelova poljskog teritorija od strane SSSR-a.

Autor: Ivica Mandekić