Poljska tvrdi da je u njihov prostor ušao ruski špijunski balon

Predmet za koji se vjeruje da je promatrački balon ušao je u poljski zračni prostor iz Bjelorusije i letio iznad zemlje nekoliko sati prije nego što je nestao s radara, što je navelo vojsku da izvrši potragu iz zraka i na zemlji u subotu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda povezao je objekt i prethodne objekte koji su ušli u poljski zračni prostor s ratom koji Rusija vodi u Ukrajini, koja se nalazi na istočnoj granici Poljske. Bjelorusija, saveznica Rusije, također leži na sjeveroistočnoj granici Poljske.

“Nikada nam rat nije bio tako blizu, nikada nije bio tako opipljiv”, rekao je Duda tijekom posjeta Ustki na obali Baltičkog mora, gdje je poljska vojska održavala veliku vježbu.

“To stvara mnogo različitih, teških situacija, mnogo provokacija, čak i onih koje vidimo i zadnjih sati.”

Duda je rekao da planira razgovarati u ponedjeljak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako vjeruje da je objekt bio promatrački balon i da je radarski kontakt s objektom izgubljen u blizini Rypina, grada u središnjoj Poljskoj 143 kilometra (89) sjeverozapadno od glavnog grada Varšave.

Na tom području pokrenuta je potraga u koju su uključeni helikopter, bespilotna letjelica i kopnene grupe snaga Teritorijalne obrane, rekla je za TVN24 časnica za medije Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga, satnica Ewa Zlotnicka.

Predmet je uočen u petak oko 20.30 sati. po lokalnom vremenu u blizini Bialowieze, koja je blizu poljske granice s Bjelorusijom. Provedeno je radarsko praćenje, ali u subotu oko 12.30 sati objekt je prestao biti vidljiv, rekla je Zlotnicka u telefonskom razgovoru za tu privatnu TV postaju.