Poljske snage raspoređene na granici s Bjelorusijom upozoravaju bliskoistočne migrante okupljene na bjeloruskoj granici da bi mogli biti suočeni sa silom ako ne budu slijedili njihove upute.

Snimka iz krizne zone koju je podijelilo poljsko Ministarstvo unutarnjih poslova i uprave prikazuje zvučnike koji upozoravaju migrante okupljene na granici na blago iskrivljenom engleskom: „Pažnja, pažnja, pažnja, policija obavještava: ako ne slijedite naredbe, može doći do upotrebe sile protiv vas.

Snimke također pokazuju neke od brojnih graničara, policajaca i vojnika, uključujući aktivirane pričuvnike, koji su raspoređeni u regiji – za koje se sada vjeruje da ih ima oko 20.000.

Imigranti su u nekoliko navrata pokušali silom probiti kordon i zaštitne prepreke, te ući na poljski teritorij, prijeteći vojnicima lopatama i kamenujući policajce.

Bjeloruske snage za koje se vjeruje da su organizirale kretanje migranata također su optužene da pokušavaju provocirati Poljake, uznemiravati ih zasljepljujućim laserima i naoružavaju imigrante suzavcem, kao i da sudjeluju o štećivanje graničnih prepreka.

 

Autor: Ivica Mandekić