Poljska zabranila uvoz jeftinog ukrajinskog žita da bi zaštitila svoje farmere

Poljska vlada priopćila je u subotu da je odlučila privremeno zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi ublažila rastući bijes poljskih farmera, koji kažu da gube ogromne količine novca zbog prezasićenosti ukrajinskim žitaricama na tržištu.

Čelnik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczy’nski rekao je na stranačkoj konvenciji u istočnoj Poljskoj da se poljsko selo suočava s “trenutkom krize” i da je Poljska, iako podržava Ukrajinu, bila prisiljena djelovati kako bi zaštitila svoje poljoprivrednike.

“Danas je vlada donijela odluku o zabrani uvoza žitarica, ali i desetaka drugih vrsta hrane u Poljsku”, rekao je Kaczy’nski.

Vlada je najavila da će zabrana uvoza trajati do 30. lipnja, a uredba uključuje i zabranu uvoza šećera, jaja, mesa, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te voća i povrća.

Poljoprivrednici u susjednim zemljama također su se žalili na ukrajinsko žito koje je preplavilo njihove zemlje i stvorilo prezasićenost koja je uzrokovala pad cijena – i uzrokujući velike gubitke.

“Sve veći uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine uzrokuje ozbiljne poremećaje na tržištima naših zemalja, veliku štetu proizvođačima i socijalne nemire”, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus svojim kolegama iz Bugarske, Češke, Rumunjske, Slovačke i Mađarska ovaj tjedan. Svi su članovi Europske unije i rekao je da bi blok trebao poduzeti hitne mjere po tom pitanju.