Poljska želi uvesti zakon kojim može kazniti društvene mreže ukoliko na ideološkoj osnovi brišu objave

© Pinterest

Društvene mreže koje cenzuriraju korisnike ili uklanjaju objave iz ideoloških razloga uskoro bi se mogle suočiti s novčanim kaznama u Poljskoj u prvom svjetskom pokušaju suzbijanja njihove „moći“ kroz zakonske propise.

U razgovoru za Fox News, začetnik zakona, zamjenik poljskog ministra pravosuđa Sebastian Kaleta, rekao je da tvrtke društvenih mreža predugo ciljaju konzervativce, kršćanstvo i tradicionalne vrijednosti zabranjujući i uklanjajući njihove objave te da poljska vlada kaže „dosta!

Vidimo da kada Big Tech odluči ukloniti sadržaj u političke svrhe, to je uglavnom sadržaj koji hvali tradicionalne vrijednosti ili hvali konzervativizam“, rekao je, „i briše se pod njihovom ‘politikom govora mržnje’ mada nema zakonsko pravo na to.

Prema novom zakonu, svaka platforma koja obriše račun korisnika suočila bi se s novčanim kaznama u iznosu od 13,5 milijuna američkih dolara, osim ako sadržaj također nije ilegalan prema poljskom zakonu. Osnovao bi se arbitražni odbor koji bi nadzirao sporove.

Društvene mreže došle su do točke kada su same počele odlučivati što je legalno, a što nije – ali to nije bila njihova uloga, kaže Kaleta.

Sloboda govora nije nešto o čemu bi anonimni moderatori koji rade za privatne tvrtke trebali odlučivati“, rekao je. „Umjesto toga, to je za nacionalno tijelo; uredno izabrani dužnosnici i sve industrije, automobilsku, telefonsku, financijsku – nisu bili regulirani dok nisu postali preveliki – isto bi se trebalo dogoditi i s Big Techom.

Dodao je da je uklanjanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s platformi društvenih mreža samo još jedan primjer pretjerivanja Big Tech-a i da je to stvorilo opasan presedan.

To je vrlo uznemirujuće, jer ako Big Tech sebe doživljava kao organizaciju koja je dovoljno ovlaštena zabraniti trenutnog predsjednika SAD-a, on šalje poruku svijetu – da možemo zabraniti bilo kome, kad god želimo“, dodao je.

Poljska je provela 45 godina u komunizmu, a Kaleta kaže da su je iskustva naučila vrijednosti slobode govora i da kada zemlja vidi ove uznemirujuće nove trendove prema cenzuri, pali se crveno svjetlo.

U međuvremenu, u Indiji vlada također suzbija društvene medije, ali na sasvim drugačiji način. Twitter je udovoljio zahtjevima premijera Narendre Modija i uklonio 500 računa koji su bili kritični prema njegovom vodstvu tijekom nedavnih prosvjeda. Twitter je popustio nakon što su njegovim zaposlenicima u Indiji prijetili uhićenjem.