Šef Nacionalnog ureda za sigurnost (BBN) Paweł Soloch odbacio je svaku tvrdnju da sporazum između Poljske i SAD-a krši kontrolu nad poljskim teritorijem te da dopušta osnivanje tajnih CIA-ovih zatvora u Poljskoj.

Ne postoji apsolutno nikakvo razmatranje skrivenih ili neskrivenih zatvora. U ovom sporazumu nema ništa zabrinjavajuće – što će svi vidjeti kada bude objavljen. Vijeće ministara pokrenulo je postupak ratifikacije. Trebao bi biti potpisan oko 15. kolovoza“, rekao je za Dziennik Gazeta Prawna.

Poljska postaje središte američke vojne prisutnosti NATO-a u cijeloj regiji“, naglasio je.

Taj bi se datum podudarao s Danom oružanih snaga Poljske.

Soloch je dodao da će sporazum kasnije ratificirati i parlament i predsjednik.

Pozivajući se na zabrinutost da će Poljska postati „51. država SAD-a“, šef BBN-a naglasio je da se zakonodavstvo unutar dokumenta ne razlikuje mnogo od onoga što je dogovoreno u slučaju snaga stacioniranih u Njemačkoj, Nizozemskoj ili Velikoj Britaniji.

Šef BBN-a priznao je da je u pogledu financiranja sporazuma došlo do određenih promjena zbog pomaka u globalnom pristupu američke administracije koji se odnosi na podjelu troškova za održavanje vojske.

On tvrdi da će poljska vlada o tim promjenama otvoreno obavijestiti i raspravljati o njima u parlamentu.

Soloch je također otkrio da će specijalne snage biti smještene u planiranu vojnu bazu u Powidzu (Zapadna Poljska) i otkrio da će borbenii helikopteri biti dio ove posebne jedinice.

Soloch nije želio ulaziti u daljnje pojedinosti prije postupka ratifikacije.

Šef BBN-a ipak je naglasio da će infrastruktura, opskrbna baza i spremište biti pripremljeni za funkcioniranje cijelog korpusa – nekoliko tisuća američkih vojnika, što će biti povezano s poljskim ulaganjima koja su zapisana u sporazumu.

Soloch je objasnio da će ova infrastruktura povećati sposobnost brzog premještanja savezničkih snaga u Poljsku i vođenja potencijalne obrambene operacije.