Poljske vlasti najavile su da će se marš povodom obilježavanja 100. obljetnice Dana nezavisnosti u Varšavi održati u njihovoj organizaciji, unatoč pokušaju zabrane varšavske gradonačelnice.

Glasnogovornik predsjednika Poljske Błażej Spychalski izjavio je kako je postignut dogovor o održavanju marša kojeg je organizirala vlada, piše portal PAP. Međutim, nepoznato je odnosi li se to i na tradicionalni marš kojeg organiziraju nacionalističke organizacije te hoće li svi sudionici hodati istom rutom kroz grad.

Unatoč pokušaju zabrane održavanja marša, kojeg je najavila gradonačelnica Hanna Gronkiewicz-Waltz, organizatori su uvjereni da će regionalni sud odobriti održavanje tradicionalne manifestacije.

Jedan od organizatora Krzysztof Bosak, izjavio je da „situacija s kojom ćemo se suočiti u nedjelju može biti da predsjednik organizira nešto samo četiri dana unaprijed, ali da nakon sudske presude i mi dobijemo puno pravo na marš prema zakazanoj ruti.

Bez obzira na odluku suda i eventualnu zabranu kretanja po vladinoj ruti, organizatori i dalje navode kako će se marš održati prema planu.