Poljska vlada priopćila je kako planira potpisati sporazum sa Sjedinjenim Državama o suradnji i sigurnosti u sferi telekomunikacijske tehnologije 5G kada se čelnici dviju zemalja sastanu ovog vikenda, rekao je visoki vladin dužnosnik Reutersu.

Planirani sporazum uslijedio je nakon višemjesečnog lobiranja SAD-a premapoljskoj i drugim europskim vladama da zaustave poslovne dogovore s kineskim Huaweijem, najvećim svjetskim proizvođačem telekomunikacijske opreme i ključnom tvrtkom u 5G mobilnoj mreži, navodeći kao razlog sigurnosne probleme.

SAD tvrde da je Huawei umiješan u špijunažu za Komunističku partiju Kine (CCP) i kineske obavještajne službe. CCP i Huawei negiraju ovu tvrdnju. Međutim, to nije zaustavilo Washington da vrši pritisak na druge vlade da prestanu koristiti Huaweijevu opremu za novu generaciju 5G mreža, koje su same po sebi podigle prašinu zbog navodnog lošeg utjecaja na ljudsko zdravlje.

Varšava je rekla da novi sporazum sa SAD-om neće isključiti nijednu određenu kompaniju ili opremu iz bilo koje zemlje. Međutim, ipak je rečeno da će sigurnost i suradnja s Washingtonom biti središnji aspekt.

Očekuje se da će sporazum biti potpisan. To je opća izjava za potrebe sigurnosti i buduću suradnju“, rekao je poljskom dužnosnik koji je želio ostati anoniman.