Poljske vlasti, koje u javnosti većinom slove kao „konzervativne“ i „populističke“, odlučile su otvoriti vrata za 100.000 imigranata iz Filipina i Vijetnama, kako bi nadomjestili „manjak radne snage,“ pod izgovorom da su poljska i filipinska kultura vrlo slične zbog – katoličanstva.

U duhu etnomazohističkog vodstva EU kojemu se navodno protive, poljske vlasti odlučile su otvoriti granice za 100.000 Filipinaca i Vijetnamaca koji su Poljskoj navodno potrebni zbog „manjka radne snage.

Poljski zamjenik ministra rada Stanislaw Szwed nedavno je sudjelovao na sastancima s filipinskom ambasadoricom u Poljskoj Patricijom Annom V. Paez, pri čemu su dogovarali uvjete sporazuma, prenosi Poland IN.

[Filipinci] imaju dobra rješenja jer ih koordinira vladina agencija za zapošljavanje. Poljska je izabrana zato što im je zemlja kulturološki bliska, među ostalim i zbog katoličke vjere“, rekao je Szwed.

Nadalje, naglasio je da će filipinski radnici biti zaposleni u Poljskoj pod istim uvjetima kao i sada, međutim, oni bi bili strože regulirani i u Poljskoj i od strane Filipinske prekomorske uprave za zapošljavanje, glavne državne agencije te zemlje koja je dodijeljena za nadzor stanja njihovih prekomorskih radnika.

Szwed ističe kako Poljska traži visokokvalificirane radnike u sektoru informatičkih tehnologija, građevini te u medicini.

Ove planove potvrdio je i poljski premijer Mateusz Morawiecki, rekavši kako Poljska treba imigrante kako bi osnažila svoje tržište rada. On je objavio informaciju kako zemlji trenutno nedostaje oko 150.000 radnika.

Riječ je razlici između broja novih radnika na tržištu (350.000) i broja onih koji odlaze u mirovinu (500.000) svake godine.

Poljska se u najvećoj mjeri oslonila na radnike iz Ukrajine te drugih zemalja bivšeg SSSR-a. Među ostalima su tu razni Azijati, a većim dijelom Vijetnamci koji su dobili nešto više od 7000 radnih dozvola. U prvoj polovici 2018. Filipincima je dano 430 radnih dozvola.