Poljske vlasti žele provesti ekshumaciju ubijenih Židova, Židovi se usprotivili

Poljske vlasti razmatraju provođenje ekshumacije ostataka na području gdje su Poljaci tijekom Drugog svjetskog rata spalili 340 Židova. Glavni poljski rabin tvrdi kako bi to kršilo židovske običaje i pravila.

Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako vlasti razmatraju različite okolnosti u odlučivanju treba li se provesti ekshumacija u gradu Jedwabne, piše Associated Press.

Tijekom njemačke okupacije, Poljaci su 10. srpnja 1941. ubili 340 Židova. Većina njih navodno je živa spaljena u staji u kojoj su bili zaključani. Neki Poljaci tvrde kako je cilj iskapanja ostataka potraga za dokazima da su spaljivanje naredili Nijemci.

Ekshumacija je započela još 2001., ali je zaustavljena nakon par dana zbog prigovora židovskih organizacija.

Glavni rabin Michael Schudrich izjavio je kako bi ekshumacija „oskvrnula sjećanje na one koji su tamo spaljeni.

Moralno je razumno da trebamo slijediti vjerske tradicije onih koji su tamo bili zakopani,“ tvrdi Schudrich. „Židovski zakon nije se promijenio 2000 godina, a ono što smo rekli 2001. važi i danas.

Brojni povjesničari ovaj navodni masakr pripisuju antisemitizmu Poljaka tijekom njemačke okupacije. S druge strane, brojni poljski nacionalisti smatraju kako je nepravedno kriviti Poljake te da su Nijemci ti koji snose odgovornost.

Za nas, najvažnija stvar je da se naglasi povijesna istina, a povijesna istina o sudbini Poljaka tijekom Drugog svjetskog rata je vrlo tužna za nas,“ rekao je premijer. „Ali to svjedoči o tome kako smo sjajan, veliki narod i tko je jedini krivac za holokaust,“ dodao je.