Kriza na granici između Bjelorusije i Poljske pogoršala se u utorak, kada su poljske granične snage koristile vodene topove protiv tisuća migranata koncentriranih na granici. Kriza je počela u srpnju, a eskalirala je prošlog tjedna nakon što su se tisuće ljudi koji su željeli probiti put u Europsku uniju okupili u pograničnom području.

Snimka poljskih graničara koji vodenim topovima gađaju imigrante koncentrirane duž granice pojavile su se na internetu dok su temperature na rubu područja blizu smrzavanja.

Oglas:

Zamoljen da komentira situaciju duž bjelorusko-poljske granice, Andy Vermaut, belgijski aktivist za ljudska prava i član Međunarodnog saveza za obranu prava i sloboda, naglasio je da smjernice UN-a o ljudskim pravima ograničavaju raspoređivanje vodenih topova, te je izjavio da je korištenje vodenih topova ograničeno međunarodnim pravilima, posebno s obzirom na niske temperature.

Vjerujem da Poljska nema uvjerljive razloge da koristi vodene topove na tako nemilosrdan način, posebno s obzirom na niske temperature. Poljske vlasti prelaze europska temeljna prava iz Lisabonskog ugovora, EU bi ih inače sankcionirala; međutim, EU se do sada suzdržavala od poduzimanja stvarnih akcija protiv Poljske zbog demokratske prirode zemlje s Europskom unijom i institucionalnih problema u vezi sa statusom prava EU u Poljskoj”, sugerirao je Vermaut.

Nije poznato jesu li vodeni topovi koje su rasporedile jedinice poljske granične straže koristile zagrijanu vodu, iako nedostatak pare ukazuje na to da voda nije bila zagrijana prije upotrebe.