Poljski konzervativni predsjednik osvojio novi mandat

Poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je u predizbornoj kampanji usporedio LGBT ideologiju s boljševizmom, te najavio da će „zaštititi djecu od te strane ideje“, te koji je nedavno potpisao uredbu kojom će se onemogućiti posvajanje djece istospolnim parovima, pobjedio je na predsjedničkim izborima te osvojio novi mandat.

Duda, koji je kandidat vladajuće konzervativne stranke PiS, osvojio je 51,2 posto glasova u sučeljavanju s protukandidatom Rafalom Trzaskowskim, globalističkim i liberalnim gradonačelnikom Varšave.

U Poljskoj je ustrojen parlamentarni sustav, tako da predsjednik nema velike ovlasti, no ipak ima važnu političku ulogu, te moć veta na zakone, kao i ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Duda se u predizbornoj kampanji naročito zalagao za izbacivanje seksualnog odgoja i indoktrinacije djece rodnom ideologijom u školama, za koju je kazao da će biti udaljena iz javnih institucija, a roditelji će biti jedini koji će odlučivati o načinu odgoja svoje djece, te treba li njihovoj djeci seksualna edukacija.