Poljska se zalaže za „borbu protiv svih oblika antisemitizma“ i ponosna je što zemlja „ostaje siguran dom Židovima“, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki u pismu šefu Židovske agencije Isaacu Herzogu, javlja The Jerusalem Post.

Premijer je odgovarao na pismo koje je poslao Herzog u kojem je pozvao Morawieckog da sigurnost židovskih lokacija i članova zajednice u Poljskoj ima „visoki prioritet“. Herzog je istaknuo prethodne napade na Židove koji su se dogodili na europskom tlu u Toulouseu, Bruxellesu i Parizu.

Ponosni smo što Poljska ostaje siguran dom za naše židovske sunarodnjake“, napisao je premijer.

Sadašnja vladajuća stranka u Poljskoj, stranka Zakona i pravde (PiS), donijela je nekoliko zakona koji optužbe protiv poljskog sudjelovanja u holokaustu čine kaznenim djelom.

Iz poljske perspektive, iako su pojedini Poljaci možda sudjelovali u progonu Židova, nacija kao cjelina bila je pod okupacijom i kao takva ne bi trebala biti odgovorna.

Kako piše The Jerusalem Post, ovi zakoni naišli su u Izraelu na „zabrinutost“ zbog njihova mogućeg „utjecaja na povijesna istraživanja holokausta“.