Sud u Poljskoj odbio je izručiti Denisa Lisova, ruskog državljanina koji je pobjegao iz Švedske nakon što su švedske vlasti odlučile oduzeti mu skrb nad kćerima i udomiti ih kod muslimanske obitelji iz Libanona. Poljski sud obrazložio je da švedski zahtjev za izručenjem Lisova krši njegova građanska prava.

Još 2017. godine švedske vlasti oduzele su skrb Lisovu nakon što je njegova žena završila u bolnici zbog šizofrenije. Vlasti su smatrale da Lisov nije u stanju brinuti se za obrazovanje svojih kćeri.

Oglas:

 

Kćeri u dobi od četiri, šest i dvanaest godina, koje su izuzetno privržene ocu, smještene su u libanonsku udomiteljsku obitelj čak 400 kilometara od obiteljske kuće. Ne samo da djevojčice nisu bile voljne ostati tamo, nego je Lisovu vrijeme posjeta bilo ograničeno na mizernih šest sati tjedno.

[do_widget id=text-53]

Lisov je namjeravao pobjeći s kćerima u Rusiju, ali je na putu zaustavljen u Poljskoj, nakon što je Švedska izvijestila da su njegova djeca nestala. U Poljskoj je zatražio azil za sebe i svoje kćeri.

Djeca se nisu osjećala sigurno u udomiteljskoj obitelji, što je dodatno uzrokovalo njihov stres. Otac nije mogao više promatrati takvo zbivanje i kršenje dobrobiti svoje djece od strane švedskih vlasti. Švedske vlasti u potpunosti su zanemarile činjenicu da djeca dolaze iz ruske, europske obitelji“, izjavio je poljski sudac.

Prema riječima odvjetnika oca, činjenica da su djeca smještena u muslimansku obitelj iz Libanona unatoč tome što su odgojena u kršćanskoj vjeri dodatno je potaknula Lisova da pobjegne s djecom iz Švedske.

Lisov trenutno čeka riješenje svojeg zahtjeva za azil u Poljskoj, a djeca su pod njegovom skrbi. Sud je odlučio da Lisovu, barem u Poljskoj, više ne prijeti mogućnost izručenja.

Zadovoljan sam ovom presudom. Spasili smo obitelj. Lisov je otac, a ne kriminalac. Svi u Poljskoj, od socijalnih službi, tužiteljstva, policije, pograničnih službi, svi su bili protiv mogućnosti razdvajanja obitelji, te to nisu dopustili“, izjavio je odvjetnik Lisova. Da je Lisov kojim slučajem izručen Švedskoj, prijetila bi mu kazna zatvora od četiri godine.