Konzervativni poljski tjedni list izazvao je lavinu histerije nakon najave da će u idućem izdanju dijeliti naljepnice za „LGBT-slobodna zona“. U već klasičnom revijalnom tonu, potez je uspoređen sa „anti-židovskim“ oznakama i sloganima iz doba Trećeg Reicha.

Izgled naljepnice objavljen je na Twitter profilu lista Gazeta Polska, publikacije desnog centra s čitateljstvom od oko 110.000 ljudi. List navodi da će naljepnica biti uključena u sljedeće izdanje kao umetak.

Nije prošlo puno vremena prije nego je lavina histerije zahvatila društvene mreže, u što su se uključili i poljski dužnosnici te građane. Svoj neizostavni doprinos dala je židovska veleposlanica SAD-a, Georgette Mosbacher, poznata pristalica LGBT-a.

Razočarana sam i zabrinuta da neke skupine koriste naljepnice za promicanje mržnje i netolerancije“, rekla je veleposlanica u četvrtak dodajući kako „poštujemo slobodu govora“, ali smo ustrajali na tome da stojimo iza vrijednosti raznolikosti i tolerancije.

Urednik novina, Tomasz Sakiewicz, uzvratio je rekavši: „Poštujem vaša stajališta“ i „protivimo se samo silom nametanog gledišta.“ Međutim, „biti aktivist u gay pokretu nikoga ne čini tolerantnijim“, dodao je Sakiewicz.

U Varšavi, zamjenik gradonačelnika Paweł Rabiej oštro je kritizirao novine za ono što je rekao da podsjeća na „zone bez Židova“ koje su stvorili „njemački fašisti“, te je rekao kako se sve to događa uz pristanak vodeće stranke u zemlji, Zakona i pravde.

Brak LGBT osoba i dalje je zabranjen u Poljskoj, iako u zemlji navodno jačaju tendencije ka homoseksualnosti.