Glavni urednik poljskog časopisa poziva poljsku vladu da održi nacionalni referendum o EU Paktu o migraciji i azilu, upozoravajući da će novi zakon, koji dopušta prisilno preseljenje imigranata u zemlje diljem srednje Europe, radikalno promijeniti etnički sastav zemalja koje se najviše protive masovnoj imigraciji.

“Europska unija pravnim trikovima kako bi zaobišla Europsko vijeće ponovno pokušava natjerati sve države EU da prime premještene imigrante. Odluka donesena u suprotnosti s ugovorima donesena je unatoč protivljenju Poljske i Mađarske”, piše Jacek Karnowski, urednik utjecajnog poljskog konzervativnog tjednika Sieci.

“Nema sumnje da će Europski parlament podržati ovo ludilo. Nemojmo se zavaravati. Ne radi se samo o 2.000 u prvoj tranši. Radi se o osiguravanju sustava kroz koji mogu obraditi 20.000, zatim 200.000 i na kraju 2 milijuna imigranata”, nastavio je.

“Ovdje se ne radi o migraciji. Radi se o promjeni etničkog sastava Srednje Europe, tako da ima ista geta i no-go zone kao na Zapadu.”

Novi zakon sada mora proći samo Europski parlament, gdje se očekuje da će to učiniti velikom većinom. Nakon što stupi na snagu, zemlje imaju dvije mogućnosti: ili prihvatiti imigrante koji se premještaju iz drugih zemalja EU ili platiti veliku kaznu od 20.000 eura po odbijenom imigrantu.