Njemačke vlasti odlučile su ignorirati zahtjeve za milijarde dolara ratnih reparacija sve dok naslijeđe brutalne nacističke okupacije Poljske ne nestane iz sjećanja, tvrdi viši član poljske vladajuće stranke.

Njemačka, jedna od najvećih trgovinskih partnera Poljske kaže da su sva financijska potraživanja povezana s Drugim svjetskim ratom riješena.

Međutim, Arkadiusz Mularczyk, koji vodi tim u poljskom parlamentu koji procjenjuje potencijalne reparacije, osporava tvrdnju da su ispunjeni svi zahtjevi za naknadu štete.

Novinskoj agenciji Reuters rekao je da bi njegov odbor mogao 1. rujna 2019. godine predstaviti izvješće u kojem se traži vraćanje do 850 milijardi dolara, na 80. godišnjicu njemačke invazije.

Poljska je izgubila ne samo milijune svojih građana, nego je i uništena na neobično brutalan način“, rekao je Mularczyk. „Mnogi (žrtve) su još uvijek živi i osjećaju se duboko povrijeđeni.“

Mularczyk je ranije u poljskom tisku sugerirao da će Bruxelles biti odgovarajući forum „gdje se to pitanje može i treba internacionalizirati.

Njemačka je u više navrata izjavila kako nema pravne osnove za poljske reparacijske zahtjeve jer je stvar riješena sporazumom iz 1953. godine. Sadašnje poljske vlasti tvrde da je odluka iz 1953. godine nevažeća jer ju je diktirala Moskva, kada je Poljska bila satelit Sovjetskog Saveza.

Pojedini Poljaci u prošlosti su primili odštetu od Njemačke. U poslijeratnom prekrajanju granica Poljska je dobila veliki dio teritorija u istočnoj Njemačkoj, iako Poljaci to ne smatraju striktno reparacijom jer je Poljska morala prepustiti dio teritorija na istoku prema Sovjetskom Savezu.

Daniel Kawczynski, britanski zastupnik poljskog porijekla, poslao je 2017. otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koju je pozvao da „odbaci svoje protivljenje plaćanju reparacija Poljskoj zbog ogromne smrti i razaranja tijekom Drugog svjetskog rata.

Ranije ovog mjeseca grčki parlament glasovao je za traženje milijardi eura njemačkih reparacija za razdoblje okupacije njihove zemlje tijekom Drugog svjetskog rata.

Međutim, Njemačka je redovito odbacivala takve grčke zahtjeve, tvrdeći da je osnova za takve zahtjeve izgubljena zbog duljine vremena koje je prošlo.