Gotovo polovica (48%) Amerikanaca zabrinuta je za sigurnost svojih bankovnih depozita, prema anketi Gallupa provedenoj mjesec dana nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank, a objavljenoj u četvrtak.

Ranije ovog tjedna, First Republic Bank postala je treća velika američka financijska institucija koja je zatvorila svoja vrata u tri mjeseca, ponovno potaknuvši strahove o stabilnosti industrije.

Gotovo petina (19%) od 1013 anketiranih Amerikanaca rekla je da su ‘jako zabrinuti’ za sudbinu svojih financija, dok je drugih 29% bilo ‘umjereno’ zabrinuto. Najveći postotak je ‘nisu previše zabrinuti’ (30%), a 20% je bilo potpuno bezbrižno.

Brojke su bile slične onima koje je Gallup izvijestio 2008. nakon kolapsa Lehman Brothersa – investicijske banke koja se smatra “prevelikom da bi propala”, čija je propast izazvala najgoru financijsku krizu od Velike depresije.

Vjerojatnije je da će republikanci izraziti zabrinutost za sigurnost svog novca, a 55% ih je izjavilo da su zabrinuti, u usporedbi s 51% neovisnih i samo 36% demokrata.