Po prvi put, tanka većina (52 posto) Amerikanaca sada se zalaže za slanje američkih vojnika u obranu Tajvana, prema anketi The Chicago Council on Global Affairs objavljenoj 26. kolovoza. Anketa provedena u srpnju proizašla je iz uzorka od preko 2.000 odraslih osoba u SAD-u iz 50 američkih država i okruga Columbia.

Ovo je najviša razina ikada zabilježena u istraživanjima Vijeća koja datiraju od 1982. godine, kada je ovo pitanje prvi put postavljeno“, navodi se u izvješću.

Tajvan je de facto neovisna zemlja sa vlastitom vojskom, valutom i demokratski izabranom vladom. Kineski režim, međutim, tvrdi da je otok njihov i vidi ga kao odmetnutu provinciju koja se mora ujediniti s kopnom, silom ako je potrebno.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da više od polovice Amerikanaca podržava američku vladu u potpisivanju formalnog saveza s Tajvanom, a 46 posto podržava izričitu obvezu obrane Tajvana od Kine.

Istovremeno, anketa pokazuje da gotovo 7 od 10 Amerikanaca podržava priznavanje otoka kao neovisne zemlje, iako to nije politika koju američki dužnosnici podržavaju.

Štoviše, većina ispitanika smatra Tajvan neophodnim partnerom podržavajući njegovo uključivanje u međunarodne organizacije (65 posto) i američko-tajvanski sporazum o slobodnoj trgovini (57 posto), pokazuje izvješće istraživanja.