Gotovo svaki četvrti građanin Europske Unije smatra imigraciju jednim od dva najhitnija problema s kojima se blok trenutačno suočava, pokazalo je dvogodišnje istraživanje Standard Eurobarometer koje provodi Europska komisija.

Otprilike 24 posto ispitanika stavilo je pitanje imigracije među svoje dvije najveće brige, što znači da četvrtina Europljana smatra da je to pitanje hitnije od tekuće krize troškova života ili međunarodne situacije u vezi s Ukrajinom.

Više ispitanika brine imigracija nego okoliš i klimatske promjene (22 posto), ekonomska situacija (17 posto) i opskrba energijom (16 posto).

Broj ispitanika zabrinutih zbog masovnog useljavanja u blok porastao je za sedam postotnih bodova od zadnje ankete Komisije provedene u siječnju ove godine.

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada se broj stanovnika Europske unije povećao s 446,7 milijuna na 448,4 milijuna prošle godine, pokazuju podaci koje je Eurostat objavio u srijedu.

Negativna prirodna promjena – što znači da je prošle godine u bloku bilo više umrlih nego rođenih – bila je brojčano nadmašena pozitivnom neto migracijom jer je najnovija migrantska kriza nastavila povećavati europsko stanovništvo.

Ostali rezultati iz ankete Komisije otkrili su da je manje od polovice ispitanika bilo sretno izraziti svoje povjerenje u Europsku uniju kao cjelinu. Samo 47 posto građana EU-a reklo je da vjeruje Bruxellesu; to je pad za dva postotna boda u odnosu na prošlu godinu, ali još uvijek znatno veći u odnosu na slična istraživanja provedena tijekom prošlog desetljeća kada je ta brojka bila na rekordno niskoj razini od 31 posto u 2014. godini.

Unatoč tome, anketa koju je financirala Komisija pokazala je da je 63 posto građana EU i dalje optimistično glede budućnosti bloka, dok ih je 34 posto reklo da su pesimistični.

S obzirom na povjerenje koje bloku daju ispitanici u zemljama kandidatima, rezultat je mješovit. Od ovih naroda, Albanci najviše vjeruju Europskoj uniji sa 77 posto, a slijede ih Bosna i Hercegovina i Crna Gora s većinom od 57 posto, odnosno 54 posto.

S druge strane, samo su manjine u Sjevernoj Makedoniji (48 posto), Moldaviji (44 posto) i Turskoj (41 posto) izrazile vjeru u institucije EU-a, au Srbiji manje od trećine (32 posto) ispitanika ima povjerenje u Bruxelles.